Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ρωμανός Γιώργος: ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ





Κριτικές και Εισηγήσεις, για το βιβλίο του Γιώργου Ρωμανού: Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, Μυθιστόρημα, σελ. 416, Εκδόσεις Άγκυρα

Αρκουδέας Κώστας
Εισήγηση, στην παρουσίαση του βιβλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, στις 10 Δεκεμβρίου 2012.

«Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ρωμανού ξεκινά με μια αξιοπρόσεκτη σκηνή, όταν η Λόρυ (μια από τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου) εισβάλει στο δωμάτιο της θείας Αντζέλ και την πιάνει να κοιτάζει τρεις σπάνιες φωτογραφίες. Τι δείχνουν αυτές οι φωτογραφίες;»… 
***
Κορνέτη Έλσα
Εισήγηση, στην παρουσίαση του βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο PUBLIC Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 24, στις 20 Δεκεμβρίου 2012.

«Μπορεί στη σημερινή εποχή οι εξημερωμένοι του Δυτικού κόσμου να αλληλοεξαπατώνται, αλλά υπήρξε μια εποχή που οι εξημερωμένοι ήταν άγριοι και αλληλοεξοντώνονταν. Κι αυτή η εποχή δεν είναι πολύ μακρινή.»…

***
Μουτάφη Βασιλική
Εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο NEVERLAND, στον Πειραιά, στις 15 Δεκεμβρίου 2012.

«…Ο Γιώργος Ρωμανός μας έδωσε ένα εξαίρετο μυθιστόρημα στο οποίο πλέκεται ο μύθος με την πραγματικότητα, η φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα του συγγραφέα με την ιστορία και τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα.»

***
Ξανθάκος Γιώργος
Εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Φωλιά, στο Καστρί, στις 3 Δεκεμβρίου 2012.

«…Η Αντζέλ είναι η πόλη. Η πόλη που πλέει στα νερά του Θερμαϊκού, αστέριωτη, όπως πλέει σε ωκεανό βροχής το λεωφορείο-καράβι που παίρνουν τυχαία, σε μια προπολεμική τους εξόρμηση, οι δυο αδελφές. Όπως, σε μια παλιά, χαρακτηριστική φωτογραφία, ο Μωύς, η Λέα και η Λόρυ μωρό «έμοιαζαν να μην ανήκουν στο χώρο. Έπλεαν. Άνθρωποι-καράβια.» Κι όμως, αυτή η πόλη δεν ταξιδεύει. Λικνίζεται πάνω στο νερό, μαζί με τους ανθρώπους της, φυλακισμένη στο απώτερο παρελθόν της. Και οι μνήμες της πονάνε…»

***
Τουρίκης Παναγιώτης
Μια ανάγνωση του μυθιστορήματος Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Άγκυρα, του Γιώργου Ρωμανού

Μετάφραση από τα αγγλικά
Αντωνία Γουναροπούλου-Τουρίκη

«…Τα κοινωνιολογικά συμπεράσματα που έμμεσα ή άμεσα αντλήσαμε παραπάνω, βασισμένοι σε μια πολύ συγκεκριμένη «ανάγνωση» του Γιουντίν, πρέπει να ιδωθούν ως μεθοδολογικά «εργαλεία» που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σημερινή κρίση. Παράλληλα με τις τρεις ιστορικές περιόδους της Θεσσαλονίκης που έχουμε παρουσιάσει, μπορούμε να προτείνουμε και την ακόλουθη «περιοδοποίηση» της ελληνικής περίπτωσης στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα – μια τέτοια «περιοδοποίηση, ωστόσο, δεν μπορεί να παρουσιαστεί εδώ παρά μόνο με τη μορφή ερωτημάτων που μένει να διερευνηθούν…»

***
Ψωμά Μαρία
Εισήγηση, στην παρουσίαση του βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο PUBLIC Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 24, στις 20 Δεκεμβρίου 2012.

«…Το Γιούντιν αφορά όλους αλλά και ιδιαίτερα εμάς τους θεσσαλονικιούς. Με την ανάγνωσή του μας τραβάει απ’ το μανίκι ν’ αντικρίσουμε το παρελθόν, να προβληματιστούμε για το παρόν και να ενεργοποιηθούμε για το μέλλον.
Το τέλος του απρόσμενο, ανατρεπτικό, όπως άλλωστε και η αληθινή ζωή.
Η πένα του Ρωμανού ατόφια λογοτεχνική, με κινηματογραφική διαύγεια στις περιγραφές της μα και αμιγώς ποιητική στη ροή της, όταν φτάνουμε στο τέλος του μυθιστορήματος μας χαρίζει εκείνη την σπάνια πλούσια αίσθηση που λέει ότι μετά από ένα τέτοιο ανάγνωσμα ίσως και να γίναμε λίγο καλλίτεροι άνθρωποι…».

***