Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Ρωμανός Γιώργος / Βίντεο / Θεσσαλονίκη πόλη καράβι 1 6-2013

(3΄ λεπτά Θεσσαλονίκη)Δείτε το και σε πλήρη οθόνη, η ανάλυση είναι ικανοποιητική.


***
Ο Γιώργος Ρωμανός δημιουργεί και παράγει μια σειρά από βίντεο, το καθένα με διάρκεια 3΄λεπτών, για τη Θεσσαλονίκη και το υγρό στοιχείο, την πόλη και τη θάλασσά της, τον Θερμαϊκό.
   Στην διάρκεια αυτών των ταινιών, ακούγονται αποσπάσματα από έργα του. Σ’ αυτό το βίντεο διαβάζει σελίδες από το μυθιστόρημά του: Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα.
   Εργαλεία των γυρισμάτων μια κοινή βιντεοκάμερα και μια φωτογραφική μηχανή. Μα, πριν από αυτά, ο τρόπος που βλέπει κανείς την πάντοτε ρευστή και απροσδιόριστη έννοια της πραγματικότητας. Ειδικότερα, το συναίσθημα του ντόπιου–ξένου, όταν επισκέπτεται ξανά και ξανά τον τόπο που γεννήθηκε, τις γειτονιές που μεγάλωσε, αλλά και κάθε σημείο της πόλης όπου, δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να περιπλανιέται.
   Πρόσθετα, χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας που έκανε ο Γ. Ρ., τις συλλογές του, και από το ιστορικό, φωτογραφικό αρχείο του.
Παρ’ όλα αυτά, τίποτε δεν θα πραγματώνονταν χωρίς την καταλυτική παρέμβαση της μνήμης, αυτής της μόνιμα ανεξερεύνητης θάλασσας, η οποία πάντοτε μπορεί να εκπλήξει.